Welkom op dit forum. Log in om deze melding te laten verdwijnen. Nog geen account? Registreer dan gratis.

besparingstips

Master

Administrator
Medewerker
Voor de minima zijn er bepaalde zaken waarop je recht kan hebben.
Op rijksoverheid vind je een overzicht met een aantal mogelijke toeslagen. Naast de algemene toeslagen bestaat er ook nog een individuele toeslag. Via het Nibud kan je berekenen waar je recht op hebt.
Verder zijn er bij verschillende gemeentes ook een witgoedregeling. Als voorbeeld deze witgoedregeling van gemeente Groningen. Informeer altijd bij jouw eigen gemeente naar de mogelijkheden.
 

Master

Administrator
Medewerker
Roken: het blijft een ongezonde gewoonte, maar het blijft lastig om te stoppen. Daarnaast kost roken ook een hoop geld, en kan later voor vervelende (dure) klachten gaan zorgen. Zelf heb ik destijds veel gehad aan deze lijst met mijlpalen. In plaats van jezelf te straffen met het niet meer mogen roken beloon je jezelf met het behalen van een mijlpaal:

De effecten van stoppen met roken op het lichaam​

 • 20 minuten: het nicotineniveau zakt. Je bloeddruk en hartslag gaan terug naar het normale niveau.
 • 12 uur: de koolmonoxide verdwijnt uit jouw lichaam. Deze schadelijke stof neemt in je bloed de plek van zuurstof in. Hierdoor vermindert de zuurstoftoevoer naar jouw organen.
 • 24 uur: de kans op een hartaanval daalt. Daarnaast verdwijnt de rokersadem.
 • 48 uur: de nicotine is uit je lichaam. Je smaak- en reukvermogen verbeteren. Het kan daarnaast ook zijn dat je longen beginnen met een grote schoonmaak en je slijm gaat ophoesten.
 • 72 uur: de belangrijkste irriterende stoffen zijn verwijderd door je longen. Je kan nu wat makkelijker ademen en je krijgt meer energie.
 • 2 tot 12 weken: de bloedcirculatie verbetert. Je conditie gaat er hierdoor op vooruit en bewegen gaat makkelijker. Dit komt doordat je longen makkelijker zuurstof opnemen dan voorheen.
 • 1-9 maanden: de rokershoest is weg en de stopper heeft meer adem.
 • 1 jaar: de kans op hart- en vaatziekten is gehalveerd.
 • 5 jaar: de kans op een beroerte is nu net zo groot als bij een niet-roker
 • 10 jaar: het verhoogde risico op longkanker is gehalveerd. Je risico op andere vormen van kanker wordt ook steeds kleiner.
 • 15 jaar: het risico op hart- en vaatziekten is gelijk aan dat van een niet-roker.
Nog leuker is om het geld apart te houden en daar een doel voor te vinden als extra beloning voor jezelf. En samen stoppen kan ook samen aanmoedigen betekenen om het vol te houden.
Jouw zorgverzekering kan ook zaken (deels) vergoeden om het stoppen met roken te ondersteunen. Denk hierbij aan een coaching, medicijnen of een laserbehandeling. Zorg ook voor voldoende afleiding voor de momenten waarop je zin hebt om te roken.
 

Master

Administrator
Medewerker
Abonnementen: Welke heb ik, welke heb ik ook echt nodig en welke kunnen goedkoper?
Abonnementen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. We hebben verschillende streamingsdiensten, internet abonnement en mobiele abonnementen. Daarnaast zijn ook de tijdschriften en de week en maandbladen en loterijen zaken waarop mogelijk iets te bezuinigen valt.
Bij mobiele abonnementen word het bellen steeds goedkoper en zal vooral de databundel bepalend zijn voor de prijs. Door zoveel mogelijk van wifi gebruik te maken kan je vaak al met een lagere databundel uit zien te komen. Voor het gebruik van navigatie kunnen offline kaarten een uitkomst bieden, en het niet continu checken van de social media geeft naast minder gebruik van mobiele data ook nog eens rust.

Streamingsdiensten zijn ook haast niet meer weg te denken, maar die behoren nog steeds niet tot de essentiële levensbehoefte. Wil je jouw streamingsdienst niet opgeven, kijk dan of je kan bezuinigen door een goedkoper abonnement te nemen (zonder Dolby Atmos en 4K) waarbij je nog wel gewoon van films en series kan genieten. Daarnaast kan het delen van een abonnement ook voor voordeel zorgen.

Bij de vaste internet aansluiting kan het lonend zijn om na afloop van het contract over te stappen naar een andere provider. Hierbij kan je dan vaak van leuke acties gebruik maken. Met een mobiele abonnement is dat uiteraard ook mogelijk. En met een combinatie van een vaste aansluiting en een mobiele abonnement bij dezelfde provider kan je dan ook nog voor extra korting in aanmerking komen.
 

Master

Administrator
Medewerker
Boodschappen: Je het ze nodig.
Houd eens een paar weken bij welke boodschappen je in huis haalt en wat het kost. Kijk dan eens wat je kan besparen door bijvoorbeeld voor andere groente te kiezen. Eet je elke dag vlees? Door dit tot een paar keer per week te beperken kan je ook geld besparen, en je bespaard gelijk een hoop dierenleed en impact op het klimaat. 3 vliegen in 1 klap dus. Houd ook de aanbiedingen bij verschillende supermarkten goed in de gaten. Probeer bij langer houdbare producten iets meer in te kopen bij een mooie aanbieding om zo op latere aankopen te besparen. Bij Albert Heijn kan je met een persoonlijke bonuskaart ook nog eens extra persoonlijke aanbiedingen selecteren. En indien je het kan missen: spaar ook de virtuele zegeltjes. Voor €0,10 extra per €1,00 aan boodschappen krijg je een virtuele zegel om te sparen. Bij een vol boekje kan je dat laten verzilveren door het contant uit te laten betalen of door middel van retourpinnen. Je hebt dan een mooi spaarpotje voor bijvoorbeeld de dure decembermaand. Het sparen kan je eenvoudig pauzeren via de app voor het geval dat een keer niet uit komt. Uiteraard hebben andere winkels weer hun eigen acties.

Zaken zoals wasmiddel kan je veelal voordeliger halen bij o.a. het Kruitvat (houd de acties goed in de gaten) of mogelijk bij de Action. Kijk dus goed wat je nodig hebt en waar dat het voordeligst is. Uiteraard is het verbruik van €10,00 aan brandstof om om te rijden voor €7,50 aan voordeel ook weer niet aan te raden. Winkels op loopafstand? Altijd een mooi moment om de benen even te strekken.
 

Master

Administrator
Medewerker
Verzekeringen: Ze zijn verplicht.
De zorgverzekering (overstappen kan weer aan het einde van het jaar) kan een besparing opleveren. Kijk vooraf welke zorg je nodig hebt of denkt te hebben. Een verzekering die €10,00 per maand goedkoper is maar waarbij je dan €15,00 extra per maand zelf bij moet leggen is onder aan de streep juist duurder. Kijk dus wat je in de basis nodig hebt en wat je eventueel extra moet verzekeren. Let ook goed op voor het overstappen of aanvullende pakketten mogelijk zijn zonder een medische toetsing, dit om teleurstelling te voorkomen.
Zelf zit ik met mijn zorgverzekering bij VGZ via United Consumers, waarbij ik elke maand mijn korting op spaar. Deze kan ik later uit laten betalen of gebruiken in de webshop van Paradigit. Naast de zorgverzekering kan je ook voor andere zaken bij United Consumers terecht om korting te sparen.
Let bij het afsluiten van de zorgverzekering wel op dat VGZ andere polissen aanbied via United Consumers dan via het direct afsluiten bij VGZ.
 

Master

Administrator
Medewerker
Energie: de kostenpost van 2022.
Energie is dit jaar iets wat het hardst in prijs is gestegen. De welbekende tips zijn korter douchen en in de winter de thermostaat een graadje lager instellen. Vochtige lucht heeft meer energie nodig om op te warmen. Hierdoor kan het de moeite lonen om ook in de winter tussendoor goed te ventileren. Naast de extra trui of een jas om aan te trekken kan thermosondergoed ook een aangename en comfortabele oplossing zijn. Hierdoor blijf je beter warm zonder die hinderlijke jas of extra trui om te moeten hebben. Kijk ook eens wat er op het gebied van verlichting en elektrische apparatuur te besparen valt. De volle pot koffie overgieten in een thermoskan scheelt al weer onnodige stroomkosten, welke verdeeld over een heel jaar toch weer een leuk bedrag kan zijn waarmee je weer andere leuke dingen kan doen. Kijk dus niet alleen naar de moeite dia alles kost, maar ook met waar je jezelf mee kan belonen van die besparing.
 
Bovenaan