• Welkom op dit forum. Log in om deze melding te laten verdwijnen. Nog geen account? Registreer dan gratis.

    Voordelen van een account:
    - lees en plaats forumberichten
    - lees en plaats sociale berichten
    - krijg toegang tot alle WMSX spellen
  • De afgelopen dagen zijn er meerdere fora waarop bestaande accounts worden overgenomen door spammers. De gebruikersnamen en wachtwoorden zijn via een hack of een lek via andere sites buitgemaakt. Via have i been pwned? kan je controleren of jouw gegeven ook zijn buitgemaakt. Wijzig bij twijfel jouw wachtwoord of schakel de twee-stappen-verificatie in.

klimaatveranderingen

Master

Administrator
Medewerker
Over klimaatveranderingen willen voor- en tegenstanders wel eens botsen. Het klimaat veranderd immers ook vanzelf. Eens in de (ongeveer) 10.000 jaar gaan we vanuit een warme periode naar een ijstijd,om vervolgens weer terug te keren naar die warme periode. Dit is iets waar de mens geen invloed op heeft.
Waar de mens (lees, de welvaart en industrieën) wel invloed op heeft is de versnelde verandering van het klimaat.

Waar we vroeger van oudsher kwakkel zomers hadden krijgen we de laatste jaren steeds meer te maken met langdurige droogtes en record temperaturen. Ook krijgen we steeds vaker met steeds fellere buien te maken. Het zuiden van Europa heeft nu al te maken gehad met temperaturen van ruim 38 graden, en we zitten nog in de eerste helft van mei.

De 1,5 graad opwarming zal voor velen inmiddels een bekende term zijn. Nu zal op een zomerse dag een temperatuur van 26,5 graden in plaats van 25 graden, 1,5 graad hoger dus, niet als heel schokkend klinken. Nu is die 1,5 graad verhoging ook geen absolute waarde maar gaat het om het gemiddelde over de hele Aarde. Dat betekend dus dat het op bepaalde plaatsen zelfs koeler kan worden en op andere plaatsen juist fors warmer. Lucht en golfstromen gaan veranderen waardoor het weer op meerdere plaatsen zal gaan veranderen. en dat is al bezig. Het gevolg is dat orkanen steeds noordelijker voor gaan komen, inclusief de felle hoosbuien.

Stelling: zeeijs neemt bevroren net zoveel plaats in als in gesmolten toestand, dus smeltend zee ijs zorg niet voor een stijgende zeespiegel.
Bovenstaande stelling klopt deels. In absolute waarde neemt het in gesmolten toestand niet meer plaats in. Wel zijn er een paar andere zaken:
- ijs reflecteert meer zonlicht dan zeewater
- door de centrifugaalkracht van de ronddraaiende Aarde is het zeewater niet homogeen verdeeld
- naast zeeijs is er ook steeds meer landijs aan het smelten

Hiermee kunnen we tot de conclusie komen dat smeltend zeeijs bij draagt aan een versnelling van de opwarming van de Aarde aangezien er dan meer warmte van het zonlicht word opgenomen. Hierdoor gaan ook de golfstromen veranderen wat ook weer van invloed zal zijn op de atmosfeer. De centrifugaalkracht zal meer water richting de evenaar stuwen. De zeespiegel zal dus dichter bij de evenaar verder gaan stijgen. Ook landijs zal steeds meer gaan smelten (op Groenland is dat al in zorgwekkende vorm toegenomen) waardoor de zeespiegel wel gaat stijgen en de Aarde meer warmte op gaat nemen vanwege het wegvallen van de reflectie van het zonlicht door het landijs. Alles komt dus in een stroomversnelling.

Wat we op korte termijn kunnen gaan verwachten is het effect van de El Nino.

 
Back
Bovenaan